Top

Blog

Deze supplementen mag je niet missen in de wintermaanden

De R zit weer in de maand en dat betekent dat we vatbaar zijn voor verkoudheid en koorts. Om je goed voor te bereiden op de winter is het belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen.
JPT Personal Training & Coaching biedt verschillende suppletie aan om je te voorzien van de juiste producten. Wij hebben onze eigen lijn ontwikkeld zodat we er zeker van zijn dat de juiste ingrediënten in de producten zit verwerkt.

Samen met onze voedingscoach Monique hebben we een assortiment samengesteld met:

  • Vitamine D3
  • Magnesium, Zink en B6
  • Vitamine C1000
  • Omega 3
  • Multi vitamine
  • Vitalgae
  • Greens

Wat zijn vitamines? 
Vitaminen spelen een rol bij allerlei lichaamsfuncties, zoals de energievoorziening, het functioneren van het immuunsysteem, botbehoud en de werking van het zenuwstelsel. Bij een tekort aan vitaminen werken bepaalde lichaamsprocessen minder goed en kun je last krijgen van ziekteverschijnselen, zoals vermoeidheid, een verminderde weerstand en ontstekingen.

Eet je gevarieerd en voldoende, dan krijg je al veel goede vitamines binnen. Je haalt ze uit voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, zuivel, vlees en vis. Er zijn veel verschillende vitaminen: de een komt veel voor in fruit, de ander in bijvoorbeeld zuivel. In totaal zijn er dertien vitaminen: A, C, D, E, K en acht soorten vitamine B. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) verschilt per vitamine en kan variëren van enkele microgrammen tot miligram.

Welk nut kunnen vitaminen hebben als supplement?
Sporters krijgen vaak al veel vitaminen binnen via hun ‘normale voeding’. Dit komt omdat sporters vaak meer eten dan niet-sporters en daardoor ook meer voedingsstoffen binnenkrijgen. Sporters die bepaalde voedingsmiddelen uit hun voedingspatroon hebben geschrapt, ongebalanceerd of weinig eten, kunnen wel te weinig (minder dan de ADH) vitaminen binnen krijgen. Een sportdiëtist kan je helpen om inzicht te krijgen in mogelijke tekorten. Maak een afspraak bij Monique voor advies in de juiste suppletie.

Wij raden aan om bovenstaande supplementen voldoende in te nemen omdat deze af en toe tekort komen in de voeding die je binnen krijgt bij een gezonde levensstijl.

Waar zijn de verschillende vitamines goed voor?

Vitamine D3
Vitamine D3 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand. Ook helpt het de tanden sterk te houden en speelt een grote rol bij het behouden van sterke spieren. Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van normale botten doordate het de calciumopname van de botten verhoogt.
Vitamine D3 krijg je normaliter binnen door zonlicht, maar met de winterse dagen is het lastig om hier voldoende van op te kunnen nemen. Daarom raden we aan om minimaal 2 maal daags 1 capsule in te nemen bij een maaltijd.

Magnesium, Zink en B6
Magnesium zorgt voor ontspanning en normale werking van spieren en het zenuwstelsel, vermindert vermoeidheid en krampen.

Voornamelijk bij regelmatig sporten is het aan te raden om voldoende magnesium binnen te krijgen. Het helpt het voorkomen van kramp en geeft energie.

Zink zorgt voor de normale werking van het immuunsysteem en zorgt voor de bescherming van cellen, normale testosterongehalten en vermindert infecties. B6 zorgt tevens ter bevordering van opname van suppletie, verbetert de stemming en immuunsysteem. Wij raden aan om 2 capsules voor het slapengaan te nemen.

Vitamine C1000
Vitamine C1000 staat bekend als een krachtige anti-oxidant. Deze ondersteunt het immuunsysteem door vrije radicalen af te vangen en het lichaam te beschermen tegen micro-organismen. Bioffavonoiden maken deel uit van vitamine P. Deze vitamine helpt de effectiviteit van de C-variant te vergroten.

De inname van 1 tablet per dag is bij een goede gezondheid voldoende.

Omega 3 
Het is geen vitamine, maar kan voor sporters wel een belangrijke rol spelen. Omega-3 vetzuren, voornamelijk te vinden in vette vis, dragen namelijk bij aan het spierherstel na inspanning. Deze vetzuren kunnen de aanmaak van spiereiwit stimuleren en daarmee de spierschade die is opgelopen tijdens het sporten, herstellen. Dit betekent dat vetzuren bijdragen aan een sneller herstel.

Multi vitamine 

Multivitamine heeft meerdere positieve effecten op je gezondheid. Dit is afhankelijk van de wetenschappelijk bewezen effecten die de ingrediënten hebben, die in een multi zitten.

Enkele bewezen effecten van multi-vitamine zijn:

  • Het zorgen voor een goede weerstand
  • Het behoud van sterke botten
  • Meer energie

Vitalgae 
De natuurlijke stoelgang wordt met behulp van Vitalgae bevordert. Het is tevens darmregulerend, bloedzuiverend, herstel van spierweefsel na training/sporten, stimuleert de spiergroei en geeft een flinke energie-boost.

We raden aan om dagelijks 6-8 tabletten verdeeld over de dag in te nemen met voldoende water.

Greens 
Gemakkelijk al je groenten & fruit in één glas. Greens poeders zijn Superfoods in geconcentreerde poedervorm, en vormen een praktisch alternatief voor wie dagelijks een grote hoeveelheid Superfoods wil binnenkrijgen maar niet altijd de mogelijkheid heeft om ze vers te bereiden. Met Greens poeders reinig je het bloed, bevorder je de stoelgang, versterk je het immuunsysteem en geef je jezelf een energiestoot.

Los een maatschap van (9 gram) op in een glas water of voeg toe aan je smoothie.

Share