Top
 

Manuele therapie

Manuele therapie

Manuele therapie e.s. ® is een behandelmethode die zich richt op de gewrichten van ons lichaam.

De manueel therapeut e.s. kraakt niet. Dat wil zeggen dat er geen hoge snelheidstechnieken (high velocity trusts) uitgevoerd worden die voorbij de fysiologische bewegingsgrens van het gewricht gaan.

Ieder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, houding en manier van bewegen. Een behandeling bij Sonja is altijd gebaseerd op jouw individuele bewegingsvoorkeur. Er wordt een behandeling op maat gemaakt.

Manuele therapie e.s®. gaat er vanuit dat alle gewrichten van het menselijk lichaam, en hun bijbehorende spieren en zenuwen, een eenheid zijn en ook zo functioneren. Bij klachten aan een of meerdere gewrichten is dus vaak het hele lichaam betrokken. Tijdens de behandeling van een uur worden daarom vrijwel alle relevante gewrichten van voeten tot hoofd behandeld. Manuele therapie e.s. ® is daarom zeer geschikt voor de behandeling van uitgebreide chronische klachten, waarvan de oorzaak niet direct te vinden is.

Terugkerende blessures

Manuele therapie e.s®. kan een oplossing bieden bij (terugkerende) blessures. De oorzaak van aanhoudende blessures is vaak te vinden in een niet goed functioneren van de gewrichtsketen. Spieren leveren daardoor op een inefficiënte manier prestaties waardoor er chronische irritatie kan ontstaan aan spier- en peesweefsel. Daarnaast is een storing in de functie van het sturend deel van het gewricht (het gewrichtskapsel) een veelvoorkomend probleem.

Wanneer naar een manueel therapeut?

Wanneer een gewricht slecht kan bewegen, of als deze pijnlijk is, kan manuele therapie een goede uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten zijn soepeler en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen

Hoofd- en nekpijn in combinatie met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom

Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen

Lage rugklachten met uitstraling naar de benen

Hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn

Duizeligheid bij het bewegen van de nek

Kaakklachten

Heupklachten

Langdurig aanhoudende klachten

Verspringende klachten in het lijf

Na een breuk of andere immobilisatie periode

Na een ongeval of een harde klap/ valpartij