Top
 

Blog

Onderzoekers vinden belangrijke link tussen vitamine D-tekort en coronavirus

Meerdere onderzoeken concluderen dat er een belangrijke link bestaat tussen een vitamine D-tekort en het coronavirus.

Het is al een langere tijd bekend dat vitamine D kan beschermen bij infecties van luchtwegen. Er zijn sterke aanwijzingen dat mensen met vitamine D-tekort meer risico lopen op ernstige complicaties van COVID-19. Complicaties door het coronavirus treden vaker op bij risicogroepen door een tekort aan vitamine D.

Een recente publicatie in Nutrients laat zien dat een gezonde vitamine D status helpt beschermen tegen besmetting met het griepvirus, en mogelijk ook met het coronavirus.

 

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbaar stofje dat in de huid wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het zit ook in voedsel, bijvoorbeeld in vette vis. Vitamine D staat erom bekend dat het de botten versterkt. Ook speelt het een rol in het immuunsysteem: het helpt onder andere cellen te doden die door een virus zijn besmet.

 

Cytokinestorm

In een ander onderzoek wordt een verband gelegd tussen de vitamine D status en een zogenoemde cytokinestorm: een situatie waarbij het immuunsysteem overactief reageert op een infectie zoals met het coronavirus. Mogelijk leidt de cytokinestorm tot beschadiging van de longen en acute ademhalingsklachten. Het is dan niet zozeer het virus, maar vooral de reactie van het immuunsysteem die de meeste schade aanbrengt. Vitamine D kan het immuunsysteem helpen beschermen tegen deze overactiviteit, aldus de onderzoekers.

 

Onderzoek

Het onderzoek naar het verband tussen vitamine D en het coronavirus is nog te pril om conclusies te trekken. Het is wel verstandig om je goed te laten adviseren in welke hoeveelheden je mag innemen. Voor risicogroepen, zoals ouderen, mensen die weinig buitenkomen en mensen met een donkere huiskleur wordt dit aangeraden!

 

Wil jij persoonlijk advies over hoe jij jouw immuunsysteem optimaal behoudt? Onze voedingsdeskundige Monique Holstein adviseert jou graag!

Share