Top
 

Blog

Veel gezondheidsklachten bij thuiszittende Coronapatiënten

Een groot gedeelte van de Coronapatiënten die thuis hebben gezeten, heeft maanden na de eerste symptomen van het virus nog ernstige klachten. Ruim 9 op de 10 patiënten geven zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Dat melden het Long Fonds en het kenniscentrum CIRO na een peiling onder 1622 mensen die zich hadden gemeld met klachten na corona.

Van de mensen die zich actief gemeld hebben met vragen over hun herstel, heeft 91% nooit in het ziekenhuis gelegen vanwege corona en bij 43% is geen diagnose gesteld door een arts.

Veruit de grootste groep (85%) zegt dat zijn gezondheid voor de corona-infectie goed was, dit is ernstig gedaald naar 6%.

Problemen met sporten

Bijna de helft van de mensen die getest zijn geeft aan na corona niet meer te kunnen sporten, meer dan 6 op de 10 heeft zelfs problemen met lopen. Dit zijn gezonde mensen die zich nu afvragen of ze ooit nog volledig herstellen van corona.

‘Kan nergens terecht’

Chearisse Rheling (29 jaar) is een van de patiënten. “Dik 12 weken zit ik nu thuis en ik heb nog altijd veel last van het virus. Ik kan nauwelijks iets ondernemen op een dag. Voor mijn gevoel kan ik nergens echt terecht met mijn klachten, omdat er niet voor iedereen een vangnet is voor patiënten zoals ik”.

Via het www.coronalangplein.nl, een digitaal platform van de Long Alliantie Nederland (LAN) en het Longfonds, kunnen mensen hun klachten melden. Micheal Rutgers, van het Longfonds: “We leren steeds meer over het verloop van de ziekte. De vragen of klachten moeten sturend zijn voor de zorg, behandeling en begeleiding van deze nieuwe patiëntengroep”.

Deze blog is afkomstig van een nieuwsbericht uit De Telegraaf.

Share